Hitelügyintézés

TÁJÉKOZTATÓ

Folyószámlahitel

Akárcsak a magánszemélyeknél, a vállalkozásoknál is az átmeneti likviditási problémák megoldására szolgál a folyószámlahitel. A számlavezető bank a vállalkozás pénzügyi helyzete, illetve pénzforgalma alapján állapítja meg a hitelkeretetet, amellyel a társaság gazdálkodhat. Vagyis nem kell más, csak egy vállalkozói bankszámla. A folyószámlahitel igénylése nagyon egyszerű, nem kell hozzá fedezet, és az összeget arra költi a cég, amire akarja, nem kell vele elszámolni. Ugyanakkor csak 12 hónapra szól, vagyis a bank évente felülvizsgálja a keretet. Ha jelentős – negatív – változás áll be a cég működésében, akár meg is vonhatja a hitelkeretet a bank, ami fájó lehet a cég számára.

 

A folyószámlahitel tipikusan akkor jön jól, ha a bevételek és kiadások eltérő ütemben keletkeznek. Ha például előbb kell befizetni az áfát, mint ahogy a kifizetések megérkeznek, áthidaló megoldásként jól jön a folyószámlahitel. Hosszú távon ugyanakkor nem szerencsés, ha a vállalkozás pénzügyi helyzete nagyon kifeszített, és hitel nélkül nem tudja a likviditási réseket áthidalni, hiszen ez növeli a működési kockázatokat.

Forgóeszközhitel

Szintén fedezet nélküli hitelfajta a forgóeszközhitel. Alapanyag és eszközbeszerzésre lehet használni, azaz forgóeszközök beszerzésének finanszírozására. Tipikusan akkor jön jól, ha a cégnek jelentős költsége keletkezik, de ez csak később fog megtérülni, vagyis ezt az időszakot finanszírozni kell. Ha például megnő a cég termékei iránti kereslet, és jelentősen nagyobb volumenre kapcsol a gyártás, a hirtelen támadt plusz alapanyagköltséget hitelből kell finanszírozni. Hasonló a helyzet új termék bevezetésével, készlet betárazásával.

 

A forgóeszközhitelt a folyószámlahitellel szemben nem lehet szabadon felhasználni, hiszen azt adott célra nyújtja a bank. A jellemzően éven túli, de legfeljebb három évre igényelhető. Egyszerre több forgóeszközhitelt is igényelhet egy társaság, ez esetben a hitelek összértékét kell figyelembe venni.

Beruházási hitel

Nagyobb költséget igénylő fejlesztések finanszírozására használható a beruházási hitel. Fejlesztés, bővítés, technológiaváltás, de akár ingatlanvásárlás esetén is jól jöhet. A jól megválasztott beruházási hitel hatalmas lökést adhat a vállalkozásnak, ám érdemes alaposan megfontolni a felvételét. Csak akkor éri meg, ha a hitel felhasználását követően a profit is nő. Mindenképpen érdemes előzetes számításokat végezni a beruházás várható eredményéről, azaz arról, hogy milyen változást hoz a cég működésében, bevétel- és eredménytermelő képességében. Ha a reálisan számított plusz profit nem haladja meg azt a költséget, amibe a hitel kerül, nem éri meg a beruházás. 

Állami hitel támogatások vállalkozásoknak

Éppen emiatt a KKV-szektor számára különösen fontosak az államilag támogatott hitelek. Legyen szó akár uniós támogatásról, akár az állam által valamilyen más formában támogatott konstrukcióról, ezek között érdemes keresni a megfelelő hitelt. Az uniós támogatások – ezek kedvező kamatozású vagy épp nulla százalékos hitelek – Budapesten kívüli cégek, beruházások számára érhetők el, ám az NHP konstrukció bármilyen székhelyű és telephelyű magyarországi vállalkozásnak megoldást jelenthet.

Egy beruházási hitel igénylése, bírálata és folyósítása összetett és hosszadalmas folyamat, akár egy-két hónapig is eltarthat, mire keresztül lehet vinni a bankon. Ezért is különösen fontos a tervezés.

Kik vehetnek fel vállalati hitelt?

Az államilag támogatott hitelek úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legszélesebb körben igénybe lehessen venni. Nemcsak a beruházási hitelek, hanem a forgóeszköz- és folyószámlahitelek esetében is lehet támogatott konstrukciót találni. A Széchenyi hiteleket több bank is folyósítja, csakúgy, mint az uniós támogatás révén kamatmentes hiteleket és az NHP-hiteleket.

Érdemes átnézni az egyes hiteleket akkor is, ha induló a vállalkozásunk, sok esetben ugyanis nem előfeltétel, hogy lezárt üzleti éve legyen a cégnek – azért többnyire követelmény, hogy a társaságnak legyen múltja. Azt ugyanakkor minden esetben kikötik a bankok, hogy csak olyan cég vehet fel támogatott hitelt, amelynek nincs lejárt köztartozása – és természetesen nem állhat felszámolás vagy törlési eljárás alatt.