Államilag támogatott hitelek

Államilag támogatott hitelekről általában:

Éppen emiatt a KKV-szektor számára különösen fontosak az államilag támogatott hitelek. Legyen szó akár uniós támogatásról, akár az állam által valamilyen más formában támogatott konstrukcióról, ezek között érdemes keresni a megfelelő hitelt. Az uniós támogatások – ezek kedvező kamatozású vagy épp nulla százalékos hitelek – Budapesten kívüli cégek, beruházások számára érhetők el, ám az NHP konstrukció bármilyen székhelyű és telephelyű magyarországi vállalkozásnak megoldást jelenthet.

Egy beruházási hitel igénylése, bírálata és folyósítása összetett és hosszadalmas folyamat, akár egy-két hónapig is eltarthat, mire keresztül lehet vinni a bankon. Ezért is különösen fontos a tervezés.

Kik vehetnek fel vállalati hitelt?

Az államilag támogatott hitelek úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legszélesebb körben igénybe lehessen venni. Nemcsak a beruházási hitelek, hanem a forgóeszköz- és folyószámlahitelek esetében is lehet támogatott konstrukciót találni. A Széchenyi hiteleket több bank is folyósítja, csakúgy, mint az uniós támogatás révén kamatmentes hiteleket és az NHP-hiteleket.

Érdemes átnézni az egyes hiteleket akkor is, ha induló a vállalkozásunk, sok esetben ugyanis nem előfeltétel, hogy lezárt üzleti éve legyen a cégnek – azért többnyire követelmény, hogy a társaságnak legyen múltja. Azt ugyanakkor minden esetben kikötik a bankok, hogy csak olyan cég vehet fel támogatott hitelt, amelynek nincs lejárt köztartozása – és természetesen nem állhat felszámolás vagy törlési eljárás alatt.