Forgóeszközhitel

A forgóeszközhitelről általában:

A forgóeszköz-igények finanszírozására számos megoldás létezik, melyek közül a legfontosabbak a rövidlejáratú kölcsönök, hitelek és a folyószámla-hitelkeretek.

Rövidlejáratú finanszírozás előnyei:

Rövid lejáratú kölcsönök:

A bankok rövidlejáratú kölcsöneit általában 3, 6, 9 vagy 12 hónapos futamidővel vehetik igénybe a vállalatok. Az ilyen típusú finanszírozást rendszerint speciális célokra nyújtjuk. Elsősorban olyan kereskedelmi kintlevőségek vagy kisebb befektetések finanszírozására, amelyeknek rövid fizetési határideje, megtérülési ideje biztosítja az egy éven belüli törlesztés.

Rövidlejáratú hitelkeretek:

A rövidlejáratú hitelkeretek rulírozó jellegűek és ezáltal folyamatos általános forgóeszköz-finanszírozást biztosítanak a vállalatok számára. Ezek a hitelkeretek a hitelfelvevő kintlevőségeinek ciklusához igazodva többnyire egy- vagy három hónapos kölcsönfelvételek lehetőségét nyújtják.

Treasury-keretek:

A treasury-keretek nem szabványos futamidejű, rulírozó rövidlejáratú hitelkeretek, amelyek lehetővé tesznek például egy hónapnál rövidebb hitelfelvételi időszakokat. Ebben a konstrukcióban közvetlenül a Treasury Dealing Roomon keresztül lehet lehívásokat eszközölni. Mivel nem szabványos futamidőkről van szó, a kamatláb egyedileg kerül meghatározásra, mértéke pedig a mindenkori tényleges pénzpiaci kondícióktól függ. A treasury-keret alapján lehívható minimális összeg éppen ezért viszonylag nagy, ugyanis „piacképesnek” kell lennie.

Folyószámla-hitelkeret:

Vállalati folyószámla-hitelkeretek tökéletesen rugalmas finanszírozást biztosítanak. A lehívásokat nem kell előre jelezni, az ügyfél a folyószámlájára beküldött terhelési megbízásokkal veszi igénybe egy előzetesen meghatározott összeghatárig.